Kasvisruoka kouluissa

ruoka

Varmasti lähiaikoina paljon puhuttanut aihe on kouluruokailu ja tuleeko koulussa olla kasvisruoka tarjolla kaikille. Kasvisruokailu on yleistynyt rutkasti Suomessa ja nykyään on paljon perheitä, jotka ovat jättäneet lihan kokonaan pois ruokavaliosta. Jotkut perheet ovat myös luopuneet kokonaan eläinperäisistä tuotteista. Mutta mitä sitten, kun lapsi lähtee päiväkotiin tai kouluun. Tuleeko koulusta saada kasvisruokaa vai onko vanhemmilla vastuu siitä, että he huolehtivat lapselle ruoan mukaan, jos lapsi ei voi syödä lihaa.

On ymmärrettävää, että koulu sekä päiväkotiruoat halutaan valmistaa mahdollisimman halvalla taktiikalla, joka ruokaa mahdollisimman isolle joukolle. Tähän ruokaan kuuluu yleensä lämminruoka, juuresraaste tai salaatti sekä leipä ja juoma. Lapsille joilla on allergia tarjoillaan myös sellaista ruokaa, jota he pystyvät syömään mikä on täysin ymmärrettävää, mutta kuuluisiko koulujen tai päiväkotien ottaa huomioon kasvisruokailu.

Mielestäni on aivan mahtavaa miten suomessa panostetaan kouluruokaan, sillä kaikkialla se ei ole täysin ilmaista. Lisäksi kouluruoassa on pääasiassa otettu huomioon päivän ravintosaanti ja se on valmistettu terveellisiä metodeja käyttäen. Mielestäni ei olisi myöskään pahitteeksi, että kouluissa aloitettaisiin valmistamaan kasvisvaihtoehtoja, onhan sekin kuitenkin hyvää vaihtelua normaalille liharuoalle. Kuitenkin kasvissyöjät ja lapset, jotka valitsisivat kasvisruoan perus lämpimänruoan sijaan ovat vähemmistö. Jos kasvisruokaa aloitettaisiin valmistaa kouluissa tulisi ottaa huomioon se, että jokaisella on oikeus valita kyseisien vaihtoehtojen väliltä. Tämä myös tuo mieleen kuinka paljon aiheutuisi hävikki ruokaa. Jokaiselle pitäisi olla vaihtoehto, mutta ruokaa ei saisi olla liiaksi, jottei tulisi hävikkiä.

Kasvisruoka on varmasti todella mukava asia, jos se on vaihtoehtona kouluruokailussa. Ymmärrän kuitenkin kaupunkeja sekä kuntia jos he eivät pysty tarjoamaan kaikille kyseistä vaihtoehtoa, eivät heidänkään varat kuitenkaan veny ihan kaikkialle.

Positiivisena asiana on kuitenkin se, että monesti lukioon, ammattikouluun, ammattikorkeaan tai ylipostoon siirtyessä on ruokavalikoima huomattavasti kattavampi. Toki tulee ottaa huomioon, että ammattikorkeassa sekä yliopistossa ruoasta tulee maksaa pikkuisen. Siellä kuitenkin voi yleensä valita keittoruoan, liharuoan ja kasvisruoan väliltä.

Toivottavasti tämä postaus toi jotakin uutta ajatusta sinullekin. Toki kyseessä on sellainen asia, mistä ei voida koskaan olla täysin yksimielisiä.

You may also like...