Klassiset kouluruoat

Kouluruokaa ajatellessa monelle tulee mieleen tietyt ruokalajit. Tänään katsomme näitä legendaarisia annoksia ja etsimme myös parannusideoita, joilla näitä mahdollisia inhokkeja voisi parantaa. Tietysti kun ruoasta puhutaan, kyseessä on makuasia, eli jonkun inhokki voi olla toisen suosikki.

 

Hernekeitto

hernekeittoperinteinenHernekeittoa on syöty tutkimusten mukaan jo antiikin aikana, sillä herneitä on viljelty jo ennen ajanlaskun alkua. Vaikka hernerokkaa syödään muissakin maissa kuin Suomessa, esimerkiksi Australiassa, Hollannissa ja Englannissa, on sillä silti erityinen paikka pohjoismaalaisten sydämessä. Sitä tarjoillaan tietysti kouluissa, mutta myös armeijessa jopa joka viikko. Suomalainen hernekeitto valmistetaan tyypillisesti kuivatuista herneistä, joita liotetaan niiden hajoamiseksi. Maun mukaan keitto voi olla sakeaa tai laihaa, ja yleisimmin joukossa on savustettua sianlihaa, tosin keitosta on kasvisversiokin. Sinappi kuuluu monen mielestä hernekeittoon, mutta se lisätään keiton päälle vasta kun se on lautasella.
Kouluissa suositaan hernekeittoa, sillä sen raaka-aineet ovat hyvin edulliset eikä valmistukseen tarvita aikaa tai vaivaa. Miksi rokkaa sitten tarjoillaan torstaisin? Ruokasivusto Makuja ehdottaa kahta eri teoriaa. Ensimmäisen tarinan mukaan 1500-luvulla vallassa ollut kuningas Kustaa Vaasa vaati, että kansalaisten pitäisi syödä hernekeittoa nimenomaan torstaisin verojen takia. Syy tähän oli se, että verot maksettiin osin elintarvikkeina ja verovuoden lopulla kuninkaalle oli jäänyt suuria määriä kuivattuja herneitä, joten hän joutui syömään rokkaa koko kesän päästäkseen niistä eroon. Tältä vältyttiin käskemällä kansalaisia syömään kuivattuja herneitä vuoden ympäri nimenomaan torstaisin. Toinen legenda kertoo, että torstaisin haluttiin syödä tukevasti, sillä katolisen uskon mukaan perjantai oli paastopäivä ja siksi hernekeittoa syötiin torstaisin pannukakun kera, jotta perjantaina jaksettaisiin jatkaa töitä. Tämä tapa sitten pikkuhiljaa rantautui myös Suomeen.

 

Jos haluat tuunata tavallista hernekeittoa, Kotiliesi-lehdestä löytyy muutamia helppoja vinkkejä. Voit kokeilla esimerkiksi samppanjahernekeittoa, jossa keitto viimeistellään kuohuvalla, tai hieman arkisempiin juhliin sopivat hyvin myös lisätyt kasvikset , jauhelihua tai chilijauhe. Makua voi pehmentää ranskankermalla tai raejuustolla. Hernekeitto on erinomainen ja terveellinen ruoka täynnä proteiinia, joten pidetään kiinni tästä kouluruokailun klassikosta!

 

Kanaviillokki

 

Kanaviillokin nimi juontuu kastikkeessa käytettävästä revitystä kanasta. Tyypillistä on myös curry-mausteella aikaansaatu keltainen väri. Kanaviillokki ei ole kovinkaan mausteinen currystä huolimatta, joten se sopii niillekin, jotka eivät maustetusta ruoasta juuri välitä. Kouluissa kanaviillokki on suosittu laji, sillä se on riittoisa, mutta tarjoaa samalla kasvaville nuorille proteiininlähteen.

suomalainenkanaviillokki

 

Kanaviillokkia on ollut tarjolla kouluissa jo vuosien ajan, ja moni muistaakin sen omana inhokkinaan.  Jos kaipaat jotain uutta, voit kokeilla kanaviillokkia esimerkiksi murstaherukkahillon kanssa tai sekoittaa kastikkeen joukkoon rusinoita. Makean ja suolaisen yhdistelmä on monen mieleen!

 

 

Mikäli sinulla on omia ehdotuksia uusille versioille klassisista kouluruoista, ota meihin yhteyttä! 

 

 

 

 

 

You may also like...