Kouluruoan tärkeys

Mediassa keskustellaan jatkuvasti kouluruoasta ja siitä millaista se on ja millaista sen pitäisi olla. Yleisesti ottaen kouluruoka suomessa on hyvinkin laadukasta ja monipuolista, verrattuna esimerkiksi kouluruokaan muissa maissa. Vaikka kouluilla ei ole varaa tehdä mitään huippu laadukasta ja kalliista raaka-aineista valmistettua ruokaa, on mielestäni suomalaisten koulujen kouluruoka aivan oikealla raiteella. Mielestäni tästä ruoasta lapset saavat hyvän perustan jaksamiselle koulussa. Lisäksi kouluruoka antaa hyvän perustan toteuttaa monipuolista ruokavaliota myös ihan kotosalla.

Mitä lapsille sitten pitäisi kertoa kouluruoasta?

Lapsien käyttäytyminen sekä asenne ravintoon lähtee suurimmilta osin kotoa. Lapselle olisi hyvä opettaa hyvän ja puhtaan ruoan perusteet heti pienestä pitäen. Kukaan lapsi tuskin kelpuuttaa yleisesti ottaen ravintoarvoiltaan hyvän ja monipuolisen kouluruoan, mikäli kotona on tarjolla roskaruokaa jatkuvalla syötöllä. Ruoan monipuolisuudella vanhemmat pystyvät totuttamaan lapsen erivärisiin sekä erilaisilla metodeilla valmistettuihin ruokiin, mikä takuulla auttaa pikkuväkeä sopeutumaan siihen mitä koulussa on tarjolla.

Pikkuväelle voi myös kertoa yleisiä perusteita ruoasta leikkisällä tavalla. Heille voi esimerkiksi kertoa, että mitä värikkäämpää ruoka on ja mitä enemmän värejä ruoassa on, sitä enemmän se antaa hyvää polttoainetta kehoon. Lapsia kannattaa myös yrittää rohkaista maistamaan mahdollisimman monia ruokia, jotta he tottuisivat mahdollisimman moneen erilaiseen makuun. On toki aivan ymmärrettävää, että kaikki eivät voi tykätä kaikesta, mutta parempi on aina, mitä laajempi lapsen ruokavalio on.

ruoka1

Millaista kouluruoka on?

Suomessa kouluruoka on suunniteltu niin, että lapsi saa siitä kaiken mikä ruokaympyrään kuuluu. Yleensä koulussa on tarjolla lämmin ruoka, mikä voi olla liharuoka tai keittoruoka. Lisäksi koulut tarjoavat leipää lisukkeena ruoalle sekä tuore salaatin tai raasteen. Kouluruoka pyritään pitämään mahdollisimman normaalina, jotta se sopisi mahdollisimman monelle lapselle. Lisäksi kouluissa valmistetaan paljon erikoisruokia niille lapsille, joilla on allergioita.

Jos lapsi syö hyvin koulussa, jaksaa hän myös paljon paremmin. Siksi olisi hyvä opettaa lapsi kunnioittamaan kouluruokaa. Yleisestihän kouluruokaa tarjotaan, koska sillä pyritään edistämään oppilaan sekä opiskelijan terveyttä. Lisäksi kunnollinen ruoka edistää työskentelytehoa sekä hyviä ruokailutapoja, mikä on todella iso perusta tulevaisuudelle.

You may also like...