Erityisruokavaliot ja kouluruoka

Olit sitten vegaani, laktoosi-intolerantikko, tai allerginen kaikelle mahdolliselle, se vaikuttaa myös siihen, mitä syöt koulussa. Nykypäivänä yhä useampi meistä noudattaa erikoisruokavaliota, ja määrä kasvaa koko ajan. Jo niinkin pieni asia, kuin mausteallergia, vaikuttaa ruokavalioosi, etenkin jos kyseessä on jokin yleisimmin käytetyistä mausteista. Tästä seurauksena on se, että sinulle tehdään koulussa erityinen ruoka-annos ilman maustetta.

ruokaMonissa isommissa kouluissa on jopa täysin oma linjasto, josta erityisruokavaliota noudattavat hakevat ruokansa. Aiemmin erityistä ruokavaliota noudattavien ruokiin ei olla koulukeittiöissä kiinnitetty suurta huomiota, ja muutama kymmenen vuotta takaperin termiä ”erirtyisruokavalio”, ei ollut olemassakaan. Ruokavalion muuttumisen taustalla on se, että ihmiset syövät nykypäivänä prosessoitua ruokaa, joka aiheuttaa yliherkkyyttä monille meistä. Esimerkiksi keliaakikoita ei ollut pitkään, mutta nykyään kaupassa myydään gluteenittomia tuotteita laidasta laitaan. Melkein kaikesta ruoasta on mahdollisuus ostaa gluteeniton versio. Puoletkaan gluteenittomia tuotteita käyttävistä eivät välttämättä ole todistetusti keliaakikkoja, vaan ovat todenneet heidän elimistönsä, ja suolistonsa, olevan yliherkkiä vehnän gluteenille. Gluteenittomat tuotteet tuovat heille paremman olon.

Mitä erityisruokavalion noudattaminen koulussa vaatii, riippuu omasta koulustasi, ja siitä, mitä ruokavaliota noudatat. Silloin kun ruokavalio liittyy terveydentilaan, tai sitä perustellaan terveydyllisillä syillä, tulee koululle toimittaa terveydenhoitoalan ammattilaisen antama lausunto ruokavaliosta. Muussakin tapauksessa, kuten kasvisruokavaliota noudattaessa, vaaditaan usein vähintään vanhemman allekirjoittama todistus ruokavaliosta, ja tarkka selvitys siitä, mitä ruokavalalio saa ja ei saa sisältää. Onko tämä täsyin turhaa vai pitäisikö linjan jatkua tiukkana? On totta, että erityisruokien valmistaminen on kallista, mikä on osasyy siihen, että todisteita ruokavaliosta vaaditaan. Esimerkiksi vegaaninen ruokavalio on kuitenkin niin yleinen, ja yleistyy jatkuvasti, että vegaanisen ruoan syömiselle koulussa ei pitäisi olla estettä. Lääkärintodistuksien ja muiden todisteiden vaatiminen koulussa estää osaltaan erityisruokavaliota noudattavien määrän kasvua. On ymmärrettävää, että pienet lapset eivät ole itse kykeneviä päättämään erityisruokavaliostansa, tai ymmärrä sen merkitystä, joten tässä tapauksessa lääkärintodistus ruokavaliosta voi olla hyödyllinen. Lääkärintodistuksia vaaditaan kuitenkin aina yläasteelle ja lukioon asti, jolloin ollaan jo ellei aikusia, niin aikuisuuden kynnyksellä. Sen ikäisenä tulisi voida vaikuttaa omaan ruokavalioonsa, myös koulussa.

You may also like...