Kansainvälinen kouluruoka

Vaikka olemmekin täällä keskittyneet lähinnä suomalaisesta kouluruoasta puhumiseen ja tilanteeseen kotimaassa, niin silti on hyvä muistaa, että kyllä muuallakin maailmassa käsitellään samoja aiheita ja törmätään samoihin ongelmiin!

Tässä hauska video, jossa amerikkalaiset lapset kokeilevat muiden maiden kouluruokaa. Tietysti joihinkin makuihin tottuminen on kasvatuskysymys, joten ei ihmekään, että moni ruoka herättää lähinnä kummastusta tai ällötystä. Pohjoismainen ruokakin on edustettuna, sillä mukana on ruotsalainen koululounas. Katso, millaisia ajatuksia näkkileipä herättää amerikkalaisissa koululaisissa!

 

Videossa yllätti moni ruokalaji, ehkä eniten juuri viimeinen, Afghanistanissa syötävä energiakeksi. On kuitenkin hauskaa nähdä, miten normaalia uusien makujen oudoksuminen onkaan lapsissa kulttuurista riippumatta. Jos pidit videosta, käyttäjältä WatchCut Video löytyy muitakin hauskoja klippejä!

Millaista ruokaa amerikkalaisissa kouluissa sitten syödään? Suurimmaksi osaksi Yhdysvalloissa yritetään tarjota terveellisiä vaihtoehtoja, mutta kouluruokatarjottimella näkee enemmän esimerkiksi ranskalaisia, nugetteja tai pizzaa verrattuna Euroopan kouluihin. Lisäksi mukana on enemmän makeaa, kuten keksejä tai muita herkkuja jälkiruoaksi. Kuten muissakin maissa, myös Amerikassa on kritisoitu ns. lobbaamista virallisia suosituksia tehdessä, sillä esimerkiksi lihalla ja maitotuotteilla on suuri rooli kouluruokasuunnitelmissa. Amerikan maitotuote- ja lihateollisuus ovat tärkeä osa Amerikkaa jo taloudellisestikin, joten päätyvätkö nämä tuotteet sitten kouluruokalistalle ravintoaineidensa vai muiden syiden takia, siitä voi olla montaa mieltä. Punainen liha on kuitenkin herättänyt kysymyksiä jo vuosien ajan, kuten esimerkiksi viime vuoden WHO tutkimuksesta kävi ilmi. On totta, että amerikkalaisessa kouluruoassa kasvikset on usein unohdettu, ainakin jos vertaa pohjoismaisiin kouluihin.

 

 

 

 

 

You may also like...