Koululounaan merkitys oppimisessa

Tänään keskitymme siihen, kuinka ruoka vaikuttaa oppimiseen ja jaksamiseen koulussa. Kuten kaikki varmasti tietävät, ruoka on yksi elämän perusasioista ja sillä, mitä pistämme suuhumme on paljon merkitystä. Oletko koskaan ajattelut, että se, mitä lapsellesi syötetään koulussa, vaikuttaa siihen, miten hän oppii ja kehittyy?

Monille lapsille koululounas on päivän ainoa lämmin ruoka, vaikka ei sen pitäisi olla. Jos ateriarytmi on sellainen, että päivässä syödään esimerkiksi kolme yhtä suurta ateriaa, aamiainen, lounas, sekä päivällinen, se tarkoittaa, että lounas on yli 30 prosenttia siitä, mitä päivässä syödään. Se on iso määrä, ja lounaalla on erityinen merkitys oppimiselle myöskin sen takia, että lounas syödään koulussa, kesken koulupäivän. Kaikki lounaan jälkeiset tunnit aivot käyvät energialla, jota ne saivat lounaasta. Sinänsä ei ole yllättävää, että sillä, mitä suuhunsa laittaa, on merkitystä. Kuitenkaan usein ei tule mietittyä, että koulun keittiö, ja ihmiset jotka päättävät ruokalistoista, ovat suuressa vastuussa siltä osin, että lapset koulussa oppivat. He ovat vastuussa siitä, että lapsille on oikeanlaista ruokaa tarjolla, jota he tarvitsevat oppiakseen uusia asioita. Aivojen optimaaliselle toiminnalle on tärkeää, että ravintoaineita saadaan oikeassa suhteessa, ja oikeisiin aikoihin. Esimerkiksi liika ruoasta saatu rasva tuntia ennen oppituntia voi alkaa väsyttää, ja aivot ovat hieman sumun peitossa. Liian vähäinen, tai vääränlaisen rasvan saanti taas voi aiheuttaa levottomuutta ja keskittymiskyvyn puutetta.

Kannustan kaikkia vanhempia tutustumaan lastensa koulun ruokatarjontaan paremmin, jotta tiedätte, mitä lapsenne syövät, ja miten ruoka vaikuttaa lasten oppimiskykyyn. Tutustumme aiheeseen, muun muassa eri ruoka-aineiden vaikutukseen oppimiselle, hieman tarkemmin tulevissa artikkeleissa. Totta kai kouluruoan lisäksi sillä, mitä syödään kotona, on valtavan suuri merkitys. Hyvällä aamupalalla päivä alkaa aina paremmin, ja illalla läksyjen lukeminen sujuu paljon paremmin oikeanlaisen aterian jälkeen.

You may also like...