Kouluruoan hinta

Eräs asia, josta on ollut erittäin paljon puhetta kouluruokaan liittyen, on totta kai sen hinta. Kouluruoka maksetaan verorahoilla, ja ihimisiä luonnollisesti kiinnostaa, miten paljon tai vähän siihen kuluu rahaa, ja millaisia eroavaisuuksia eri koulujen välillä on. Tänään avaamme hieman aihetta.

Miksi ja miten kouluruoan hinta vaihtelee?

On yllättävää, kuinka paljon kouluruokailuun laitettavan rahan määrä vaihtelee jopa Suomen sisällä. Etenkin Etelä-Suomessa, sekä suurimmassa osassa Keski-Suomea kouluruoan hinta oppilasta kohden päivässä on hyvin pieni. Lapissa ja joissakin Länsi-Suomen yksittäisissä kunnissa kouluruokaan laitetaan enemmän rahaa. Oulussa kouluruoka on halvinta koko Suomessa. Oulussa kouluruoan hinta oppilasta kohden on noin 1,77 euroa , kun taas Sallassa, jossa oli Suomen kalleinta kouluruokaa, annoksen hinta oli miltei 8 euroa. Tämä on todella suuri ero, ja vaikuttaa merkittävästi myös siihen, mitä lautaselle päätyy päivittäin.

Miten hinta vaikuttaa kouluruokaan?

Hinta on olennainen vaikuttaja kouluruoan maistuvuuteen, sekä laatuun. Hinta määrää käytännössä esimerkiksi sen, kuinka usein on tarjolla jälkiruokaa, onko tarjolla pelkkää näkkileipää vai myös tuoretta leipää, tai onko salaatti muuta kuin porkkanaraastetta. Toiset kouluista tarjoavat oppilaille jopa välipalan päivittäin, sekä tuoreita hedelmiä. Mielipiteet kouluruoasta vaihtelevat suuresti jopa yhden koulun sisällä, mutta useimmat mielipiteistä eivät ole vertailukelpoisia juuri sen takia, että kouluruoan laatu vaihtelee niin paljon. Sitä, että yksi ihminen pitää kouluruoasta, ei voida verrata siihen, että toinen, eri koulussa opiskeleva ei pidä kouluruoasta. Toki makumieltymyksissäkin on eroja, mutta periaate on sama. Katso esimerkki koulun ruokalistasta Asikkalassa.

 

You may also like...