Kouluruoka Yhdysvalloissa

Suomen kouluruokailu on erittäin hyvällä mallilla, ainakin jos verrataan Yhdysvaltojen tarjoamaan kouluruokaan. Tutustuimme hieman tarkemmin siihen, miten USA:ssa suunnitellaan kouluruokailu, ja millaista kouluruokaa lapsille on tarjolla.

Yleisesti ottaen, monessa koulussa, ja osavaltiossa tarjotaan lapsille, liian rasvaista ja suolaista, prosessoitua ruokaa. Koluruoan tulisi kuitenkin vastata kansainvälisiä ravitsemussuosituksia ja muita standardeja, joita sille on asetettu. Näin ei usein kuitenkaan ole. Monessa yhdysvaltalaisessa koulussa, on tarjolla useita eri vaihtoehtoja, joista lapset saavat valita ruokansa. Vaikka tarjolla olisi yksi selvästi terveellisempi vaihtoehto, eivät lapset useinkaan sitä valitse. Tarjoamalla useita epäterveellisiä vaihtoehtoja lounaalla, koulut kuitenkin viestittävät lapsille, että on normaalia syödä epäterveellisesti, vaikka joka päivä. Tarjolla saattaa olla ranskalaisia, makkaroita, kananugetteja, hot dogeja, ynnä muuta rasvaista ja suolaista ruokaa. Kuinka moni lapsi valitsee kasviksia ja hedelmiä tarjottimelleen, jos saatavilla on jotain, mikä lasten makuun saattaa olla paljon ”herkullisempaa”?

Todellisuus on ihan toinen, kuin mitä herkulliseksi voidaan kutsua. Valmiiksi pakatut, ja koululla ainoastaan lämmitetyt ruoat, eivät tarjoa lainkaan sitä, mitä kasvavien lasten tulisi, yhdestä päivän tärkeimmästä ateriasta. Valmiista aterioista puuttuu väri, ravintoaineet, vitamiinit, sekä kivennäisaineet. Ei kukaan lapsi voi päästä käyttämään aivojaan oppimiseen, toivotulla tavalla, jos heille syötetään päivittäin, täysin ravinneköyhää ruokaa. Sen sijaan ruoassa on kaikkea mitä siinä ei tulisi olla, kuten hirveä määrä huonolaatuista rasvaa, sekä epäterveellisiä säilöntäaineita.

Amerikassa lapsille annetaan vastuu tehdä päätös siitä, mitä kouluruokaa he syövät. Totta kai on myös mahdollista, että vanhemmat laittavat lasten mukaan, valmiiksi tehdyn lounaan. Koska tarjolla olevaa kouluruokaa syövät lapset ovat itse vastuussa siitä, mitä he valitsevat, on entistä suurempi vastuu vanhemmilla. Jos kotona tarjotaan myös epäterveellistä ruokaa, on epäterveelliset, valmiit pikaruoat ainoa, mitä lapset saavat päivän aikana. Sitä jos jotain on syytä miettiä. Lapset ovat herkempiä valitsemaan terveellisiä vaihtoehtoja, mikäli heidän kotonaan syödään terveellisesti. Jos erilaiset kasvikset ovat täysin vieraita, ei lapsi halua maistaa niitä. He tunnetusti pitäytyvät siinä, mikä on tuttua ja turvallista. Tämä on keino, jota voidaan yrittää hyödyntää siinä, että saataisiin lapset syömään terveellisesti myös koulussa. Samoin kuin tavat, myös makuaisti muuttuu siihen suuntaan, mitä on tottunut syömään. Jos syöt terveellisesti, pidät luultavasti enemmän terveellisestä ruoasta.

Minkä takia Amerikassa sitten on niin epäterveellistä kouluruokaa? Ennen kaikkea, kyse on rahasta, tai on ainakin ennen ollut. Alunperin kouluruokaa alettiin tarjoilla sen vuoksi, että haluttiin estää köyhien perheiden lasten aliravitsemus. Koluruoan piti olla mahdollisimman edullista, jotta sitä voitaisiin myös tarjota edulliseen hintaan, sitä tarvitseville. Sen vuoksi tarjolla on ruokaa, jota voidaan valmistaa suuria määriä, erittäin edulliseen hintaan. Ruoan valmistus kouluille, on useimmiten ulkoistettu jollekin toiselle yritykselle, ja kouluihin ruoat tuodaan valmiiksi pakattuina. Jo pelkästään tämä järjestely, vie ruoan ravintoaineita pois, ja tuo tarpeen lisätä ruokiin kaikkea ylimääräistä, kuten säilöntäaineita.

You may also like...