Kouluruokailun erot ympäri maailmaa

Kouluruokailu eroaa huomattavasti eri maissa ja kulttuureissa. Suomi on tunnettu ilmaisesta kouluruoastaan ja Japanissa korostetaan kouluruokailun sosiaalista merkistystä. Kehitysmaissa ruokaa ei ole lainkaan, ja Ukrainassa melkein jokainen koululainen maksaa itse lounaansa. Eroja on monia, ja ne kiinnostavat varmasti monia.

Suomi ja Ruotsi ovat maailmassa ainoat maat, jossa kouluruoka on täysin ilmaista. Tämä ruoka on saatavilla jokaisena koulupäivänä, ja kouluruoka on monipuolista ja terveellistä. Norjassa koululaiset tuovat kouluun omat eväät, ja pääosin koululounas koostuu pelkästä täytetystä voileivästä. Ranskassa kouluruoka on ikäänkuin aikuisten ruokaa, sillä lapsia halutaan opettaa eri makuihin jo pienenä. Englannissa on päästy terveellisempään suuntaan kouluruokailun yhteydessä ja myös Skotlannissa tarjoillaan terveellisiä maksullisia lounaita.

Sveitsissä ja Saksassa lapset menevät tavallisesti kotiinsa lounaalle puolen päivän aikaan. Yhdysvalloissa pikaruoka on yksi yleisimmistä lounaista, sillä kouluruokaa pidetään pahana. Yhdysvalloissa kouluruoka on tavallisesti pakattua ja tarjolla on myös muun muassa hampurilaisia ja ranskalaisia.

japanschooldfood

Japanissa syödään ilmaiseksi riisiä ja koulumaitoa, ja maitoa juodaankin kaikista eniten Japanissa. Kouluruokaa tukevat valtio, vanhemmat sekä kouluviranomaiset. Ruoka syödään luokissa ja japanissa sosiaalinen merkitys ruokailun yhteydessä on hyvin tärkeää.

Kehitysmaissa tilanne on vielä huolestuttava, sillä miljoonat joutuvat käymään edelleen koulua nälkäisenä. Tämän vuoksi oppiminen ja keskittyminen on hyvin vaikeaa. Kehitysmaille on tarjolla World Food Program, joka kannustaa köyhiäkin perheitä lähettämään lapsensa kouluun.

Me saamme täällä Suomessa siis olla hyvin kiitollisia ilmaisesta ja terveellisesti kouluruoasta – sitä kun ei monissa muissa maissa ole saatavilla.

You may also like...