Kouluruuan hinta vaihtelee alueettain

Kouluruuan on synnyttävä halvalla, sen meistä tietävät läheis jokainen. Mutta olemmeko tietoisia siitä, että ruokaan käytettävä rahasumma vaihtelee suuresti eri alueittain Suomessa. Karkeasti yleistäen voisi sanoa että Pohjois-Suomessa, Lapin korkeudella oppilaille on tarjolla hinnaltaan korkein ja ehkä myös maultaan ja laadultaan paras kouluruoka. Esimerkiksi Sallan kunnassa käytetään jopa 7,92 euroa ruokailuun per lapsi. Tarjolla voi olla esimerkiksi savuporokiusausta tai poronkäristystä puolukoiden kera ja rieskaa. Yksi syy miksi Lapissa annosten hinnat kipuavat noinkin korkeiksi on se että logistiikka maksaa ja se lasketaankin myös osaksi annoksen hintaa. Lapissa välimatkat ovat pitkiä ja siksi elintarvikkeiden kuljettaminen myös maksaa noilla leveysasteilla enemmän.

Halvimmillan kouluruoka on Jyväskylässä ja Oulussa, jossa sen annos hinnaksi tuli 1,77 euroa per annos. Aikamoinen ero siis kalleimman ja halvimman annoksen välillä. Hintaero on niin suuri, että siinä on jo pakko olla myös laadullisia ja ravinnollisia eroja. Pelkät kuljetuskustannukset eivät voi selittää näin suuria eroavaisuuksia annosten hinnoissa.

Keskiarvo annoshinnassa on niinkin alhainen kuin 2,80 euroa ja se tämän summan pitäisi opetushallituksen laskelmien mukaan tarjota oppilaille ravitseva ja monipuolinen kouluruoka annos. Monissa kouluissa onkin jouduttu karsimaan niin sanottuja ylellisyyksiä, kuten vaikkapa ketsuppia, tuoretta leipää tai vaikkpa salaattia, että on saatu hinta putoamaan tuon halutun summan tasolle. Varsinkin kouluissa joissa ennen on ollut tarjolla noita edellämainittuja ”ylellisyystuotteita”, oppilaat ovatkin protestoineet menettämiään etuja ja vaatineet saada niitä takaisin. Selvää on että ajan kanssa protestointi aina lientyy, mutta olisiko kenties kuitenkin mahdollista nostaa annoksen hintaa muutamilla senteillä, että oppilaat kokisivat ruuan nautittavaksi ja mikä tärkeintä nauttisivat koulun tarjoaman ilmaisen lounaan, mielummin kuin lähtisivät lähikauppaan ostamaan energiajuomaa ja hampurilaisia. Muutama senttiä on pieni satsaus nuorten terveydestä ja hyvinvoinnista!

You may also like...