Pöytätavat eri puolilla maailmaa

Jotta aiheemme eivät menisi liian vakaviksi, olemme tällä kertaa tutkineet, millaisia ruokailutapoja löytyy eri puolilta maailmaa. Suomessahan käsketään olemaan lähinnä hiljaa ruokapöydässä ja syömään lautanen tyhjäksi, mutta jossakin muualla nämä asiat lasketaan huonoiksi tavoiksi. Suomalaisista pöytätavoista voit lukea lisää Ruokatieto-yhdistyksen sivuilla, mutta jos olet lähdössä matkalle eksoottiseen kohteeseen, lue alta vinkit maailman tapoihin ja vältyt yllätyksiltä!

 

Ruokailutavat eri maissa

 

Aasian kulttuuritthailandmanners

Aasiassa on varmaankin meidän kulttuuristamme eniten poikkeavat ruokailutavat. Esimerkkinä keittojen tai juomien ryystäminen, mikä meillä on enemmänkin paheksuttavaa. Japanissa taas asian laita on toinen, sillä ruoan äänekäs ryystäminen on merkki siitä, että ruoka on hyvää. Näin se toimii myös kunnianosoituksena kokille. Kiinassa röyhtäily kuuluu hyviin pöytätapoihin, koska sillä voi ilmoittaa kokille nauttineensa ruoasta.

 

Syömävälineet ovat Aasiassa toisenlaiset kuin meillä Euroopassa, tosin syömäpuikkoja pääsee kokeilemaan aasialaisissa ravintoloissa ympäri maailmaa. Mikäli matkustat Aasian maihin, kuten Kiinaan, Koreaan tai Thaimaahan, muista puikoilla syödessäsi, että niitä ei kannata tökätä riisikulhoon sojottamaan. Aasialaisten uskomusten mukaan tämä tuottaa huonoa onnea ja sen takia sitä kannattaakin välttää. Thai-kulttuurissa käytetään haarukkaa, mutta eri tavoin kuin meillä. He nimittäin käyttävät haarukkaa veitsen tavoin ja työntävät syödessään ruokaa haarukalla lusikkaan, jolla he sitten laittavat ruoan suuhunsa.

 

 

Euroopan ruokakulttuurit

Etenkin Välimeren ruokapöydissä näkee paljon käsiä pöydillä, tosin ei kyynärpäitä! On hyvän tavan mukaista pitää kädet ranteesta ylöspäin näkyvillä pöydällä ja tarinan mukaan tämä tapa syntyi jo kauan aikaa sitten, kun ihmiset alkoivat tapaamaan toisiaan ruoan ääressä. Pitämällä kädet pöydällä voitiin todistaa, ettei mukana ole aseita ja näin kanssaruokailijoiden turvallisuus oli taattu.

 

Pöytätavat Afrikassa

Etiopiassa on normaalia syöttää toisia käsin vielä lapsuusaikojen jälkeenkin. Tällä tavalla rakennetaan sosiaalisia suhteita ja luottamusta ihmisten välillä. Joissakin puolilla Afrikkaa tosin ei ole sopivaa syödä vasemmalla kädellä, sillä vasemman käden koetaan olevan epäpuhtaampi.

 

Ruokailu Etelä-Amerikassaburgerknifefork

Chilessa ja Brasilian puolellakin ruoan koskeminen käsin on huono tapa. Tämä koskee myös niitä ruokia, jotka esimerkiksi meillä mätetään menemään kaksin käsin, kuten pizza, ranskalaiset tai hampurilaiset. He syövät nämäkin ruokalajit kiltisti haarukalla ja veitsellä.

 

 

 

Oletko itse törmännyt hauskoihin tai outoihin tapoihin ruokapöydässä, oli se sitten koulussa, kotona tai ulkomailla? Ota meihin yhteyttä ja kerro lisää!

You may also like...