Tarina erään koulun ideoista kouluruokailujen parantamiseen

Olemme kerran aikaisemmin jo täällä blogissa kirjoittaneet siitä, kuinka paljon kouluruoka maksaa eri puolella Suomea. Jotta teidän lukijoiden ei tarvitsisi lukea läpi kaikkia vanhoja kirjoituksiamme, voimme kertoa muutaman esimerkin myös tässä artikkelissa. Kouluruuan hinta siis vaihtelee paljon ympäri maata, ja esimerkiksi keskiosissa maata kouluissa tarjoiltavan ruuan hinta oppilasta kohden on pieni. Pienin se on itse asiassa Oulussa, jossa oppilasta kohti summa on 1,77 euroa, ja kalleinta taas Sallassa, jossa kouluruoka maksaa jopa melkein 8 euroa.

Kouluruokalan keittäjille oppilasta kohden annettu päivittäinen budjetti on välillä turhautumisen aihe. Keittäjät eivät voi millään tavalla itse vaikuttaa heille annettuun summaan, vaan sen päättävät suuremmat tahot jo ennen kouluvuoden alkua. Keittäjät ovat tietenkin oman alansa ammattilaisia ja pystyvät rakentamaan tasapainoisen ja monipuolisen menun koko kouluvuodelle, oli heille annettu summa mikä tahansa. Millekään ylimääräiselle budjetista kuitenkaan ei jää rahaa, kuten esimerkiksi jäätelöille joskus muulloinkin kuin pelkästään vuoden viimeisenä päivänä. Ketäpä ei muistaisi nauttineensa Valion Kuningatar-jäätelötuuttia vain kouluvuoden viimeisenä päivänä, juuri Suvivirren jälkeen! Tuoreet yrtit ja muut kalliit huvitukset jäävät usein myös kouluruokailun ulkopuolelle. Mutta voisivatko keittäjät, opettajat ja koululaiset itse tehdä asialle jotain? Kyllä vain, jos innostusta asiaan löytyy. Tässä on tarina siitä, miten eräässä koulussa Etelä-Suomessa päätettiin joulun alla ottaa ohjat omiin käsiin ja parantaa kouluruokailuja itsenäisesti.

kouluruokaaTässä Etelä-Suomen yhdessä suurimmista kaupungeista sijaitsevassa yläkoulussa on noin 300 oppilasta. Budjettina per oppilas toimii hieman päälle 2 euroa, ja koululaisten palauteboksissa keittäjille oli usein moitteita siitä, kuinka kouluruoka oli mielikuvituksetonta ja koostui vanhoista samoista ruokalajeista: hernekeitosta, porkkana-ananasraasteesta, makaronilaatikkosta, pinaattikeitosta, maksakastikkeesta ja näin eteenpäin. Myös raaka-aineiden laadusta – tai sen puuttumisesta – tuli jonkun verran palautetta. Koulun keittäjät pitivät hätätilakokouksen asiasta ja eräs keittäjistä paljasti hänen mielessään jo jonkin aikaa kuplineen idean. Hän halusi uudistaa koko ruokalistan ja lupasi perehtyä asiaan omalla ajallaan. Hänen tyttärensä piti suosittua ruoka-aiheista blogia, ja hän oli myös lupautunut auttamaan! Toinen keittäjistä ehdotti, että he voisivat ideoida koululaisten ja opettajien kanssa tapahtuman, jossa kerättäisiin rahaa kouluruokailuun.

Sekä oppilaat ja opettajat innostuivat ottamaan osaa tapahtuman järjestämiseen keittäjien kanssa. Sana tapahtumasta laitettiin kiertämään muun muuassa sosiaalisen median, kaupan ilmoitustaululla olevien lehtisten ja oppilaiden ja vanhempien mukana. Miten rahaa sitten kerättiin? Seitsemännen ja kahdeksannen luookan oppilaat pyysivät vanhempiaan leipomaan pullaa ja muita herkkuja tapahtumaan myytäväksi, ja lisäksi keittäjät myivät tapahtumassa riisipuuroa ja kuumaa mehua. Paikalle organisoitiin myös pienimuotoinen kirpputori, ja oppilaskuoro viihdytti kävijöitä laululla. Ruokablogin pitäjän lisäksi tapahtumaan saatiin muutama muukin paikallinen julkimo paikalle, kuten esimerkiksi paikallispoliitikko, kuuluisa pokerinpelaaja ja tositv:stä tuttu tähti. Jokainen paikalle kutsutuista vieraista piti pienen luennon omasta urastaan, ja yleisöä pyydettiin jättämään pienimuotoinen korvaus ovensuussa olevaan keräysastiaan. Puheista kaikkein suosituin oli pokeripelaajan puhe, ja monia tuntuukin nyt kiinnostavan kasinoilta ja pokerista saatavat lisätulot. Voit itsekin lukea aiheesta lisää, jos klikkaat tästä. Lisäksi erään oppilaan äiti oli töissä Viking Linellä, ja hänen oli onnistunut puhumaan laivayhtiö sponsoroimaan tapausta. Yhdeksäs luokka järjestikin siis arpajaiset, joissa palkintoina oli laivayhtiön lahjakortteja.

Tapahtuma onnistui yli kaikkien hurjimpien odotusten. Kaikki tapahtumasta kertyneet rahat annettin koulun keittäjien käyttöön, ja rahaa kertyi niin paljon, että keittäjät saivat toteutettua useita ideoita kerralla. Ensinnäkin koulun keittiöön hankittiin pöytäpuutarhat, joihin laitettiin tuoreita kauden yrttejä kasvamaan. Keittäjät ideoivat yhdessä ruokabloggaajan kanssa uuden menun, johon kuului enemmän tuoretta lähiruokaa ja terveellisiä jälkiruokia kerran viikossa. Myös koulun erikoisruokavaliota noudattavat oppilaat ovat tyytyväisiä, sillä heille voidaan tarjota päivittäin ateria heidän mieltymystensä mukaan. Lisäksi koulun ruokailutilaan hankittiin värikkäitä tuoleja ja tauluja seinille. Oppilaat viihtyvät nykyään paremmin ruokalan tiloissa ja nauttivat terveellisempää, laadukkaampaa ja monipuolisempaa ruokavaliota koulussa.

You may also like...