Kouluruoan ohessa tarjottavat juomat

Tällä kertaa keskustelemmekin hieman siitä, mitä koulut tarjoavat juomavaihtoehdoiksi kouluruokailun aikana ja mitä koulujen tulisi tarjota, jotta lapset ja nuoret saisivat mahdollisimman ravinteikkaan lounaan koulupäivän aikana. Tällä hetkellä tarjolla ovat yleisimmin vesi, maito sekä piimä ja joskus erikoisemmissa tapauksissa, kuten koulun omissa juhlissa, voidaan tarjoilla poikkeuksellisesti myös erilaisia mehuja. Järkikin tosin jo sanoo, että sokeria täynnä olevat mehujuomat tuskin olisivatkaan hyvä päivittäinen lisä jo valmiiksi energisille lapsille. Samasta syystä moni koulu on poistanut erilaiset virvoitusjuoma-automaatit, erityisesti nuorten suureksi harmiksi.

Mikä sitten olisikaan paras vaihtoehto kouluruoan kyytipojaksi? Jotkut kiistelevät siitäkin, että onko maito hyvästä vai pahasta lapsille. Etenkin kasvis- tai vegaaniruokavaliota kannattavat ihmiset haluaisivat mielellään vaihtaa maidon joko soijamaitoon tai muuhun vaihtoehtoon, joka ei ole eläimistä peräisin. Toiset taas nimenomaan haluavat tavallista maitoa tarjottavan, sillä kasvavat lapset saavat siitä D-vitamiinia ja kalsiumia ja sama meille suomalaisille tutun piimän kanssa, sen katsotaan olevan terveydelle hyödyllistä, mutta sekin on eläinperäistä. Vesi on ruokajuomana aina turvallinen vaihtoehto, mutta nuoremmat lapset eivät usein mielellään sitä juo. Toisaalta veden juominen on terveydelle elintärkeää, joten ehkäpä tämä tapa olisikin syytä opetella jo pienestä pitäen.

Nähtäväksi jää, poistuuko maito suomalaisten koulujen ruokajuomavalikoimasta, tuskin ainakaan ihan äkkiä vaikka muita vaihtoehtoja rinnalle tulisikin. Yhtä mieltä voimme kuitenkin kaikki olla siitä, ettei sokerisia juomia kannata tarjota Suomen kouluissa.